Keurmerk voor de luchtkussen-verhuurmarkt

maandag 14 februari 2022

Keurmerk voor de luchtkussen-verhuurmarkt 

Spelen, 3 februari 2022

In de hele keten van productie tot aan gebruik van luchtkussens zitten als één na laatste schakel de verhuurbedrijven. De regels aan deze bedrijven zijn niet altijd even overzichtelijk. Fabrikanten en leveranciers kunnen kwalitatief goede producten leveren. Maar de kwaliteit aan de klant wordt uiteindelijk door de verhuurbedrijven bepaald. Daarom heeft Keurmerkinstituut in samenwerking met enkele marktpartijen een keurmerk voor verhuurbedrijven van luchtkussens ontwikkeld. Het keurmerk zal zorgen voor een verhoging van de kwaliteit van de te verhuren toestellen, de plaatsingsinstructies en de controle op de plaatsing.

Controles NVWA

De afgelopen jaren is de luchtkussen-verhuurmarkt getekend door problemen rondom certificaten, typeplaatjes en plaatsingsinstructies. Daarnaast heeft een groot aantal ongevallen plaatsgevonden. De NVWA heeft intensieve controles uitgevoerd bij verhuurbedrijven en meerdere luchtkussens verzegeld of uit de handel genomen. Gebleken is dat niet alle kussens van een geldig certificaat waren voorzien. Maar ook bleek dat toestellen anders werden geplaatst dan voorgeschreven. Vaak ook omdat de plaatsingsinstructies of de juiste materialen (haringen) ontbraken. Om dit te voorkomen is

Keurmerk Luchtkussen Verhuurbedrijven

Het doel van het keurmerk is duidelijk te maken welke verhuurbedrijven voldoende kwaliteit leveren zodat luchtkussens veilig geplaatst kunnen worden. Om tot dit oordeel te komen moeten de activiteiten worden getoetst aan een uitgebreid eisenpakket dat door de markt is opgesteld. Wanneer een verhuurbedrijf aan alle punten uit het eisenpakket voldoet, wordt het keurmerk uitgereikt, waarmee zij richting haar klanten kan aantonen dat de kwaliteit en veiligheid van haar producten goed is. Wij, van attractieverhuur TimTom, zijn de 1ste keurmerkhouder van Nederland. Dit betekent voor jullie dat wij voldoen aan het uitgebreid gestelde eisenpakket, hierin staan eisen over verankering, veiligheidsmatten, begeleiding en algemene instructies.

1e keurmerkhouder

Frank Meijer van set in motion & attractieverhuur TimTom: ‘Wij zijn trots en blij te mogen meedelen dat wij voldoen aan alle gestelde criteria. Hiermee zijn wij het eerste bedrijf die het Keurmerk Luchtkussen Verhuurbedrijven heeft behaald!’   

Als huurder hoeven jullie je bij attractieverhuur TimTom niet druk te maken over certificaten, keuringen of gebruikshandelingen. Als je bij attractieverhuur TimTom een attractie huurt, weet je dat dit klopt. 

ATTRACTIES VERANKEREN

Het verankeren van een attractie op een buitenlocatie is verplicht. Dit kan gedaan worden door:
 • Ondergrond gras - met grondankers, in de grond.
 • Ondergrond beton/steen - met watertanks/ betonblokken/touwen/tegelharingen.
Daarnaast werken wij ook met andere hulpmiddelen, die wij kunnen gebruiken om de attractie op de juiste manier te verankeren. Wij bespreken altijd met de huurder vooraf de mogelijkheden om tot een juist verankeringsplan te komen. Wij geven jullie hierin graag advies via de mail/ telefonisch contact.

VEILIGHEIDSMATTEN

Indien het luchtkussen op een verharde ondergrond staat, is het noodzakelijk dat de attractie wordt voorzien van veiligheidsmatten rondom de in/uitgang van desbetreffende attractie.

BEGELEIDING VAN ONZE ATTRACTIES

Onze instructeurs leiden wij jaarlijks op om op de juiste wijze toezicht te houden bij de diverse attracties. Het begeleiden van een klimwand of bungee trampoline vergt meer ervaring van onze instructeurs dan bij bijvoorbeeld een springkussen. Toch verwachten wij van iedereen het onderstaande:
 • De handleiding van desbetreffende attractie is duidelijk. De instructeur weet de werking en de plaatsing van de attractie.
 • De instructeur kan de deelnemers veilig begeleiden.
 • De instructeur zorgt voor de dezelfde leeftijd verdeling op de attractie.
 • De instructeur begeleidt de attractie actief, dus niet zittend of leunen.
 • De instructeur controleert op hardheid van de attractie en de luchtpomp.
 • De instructeur controleert het kussen visueel ieder half uur.
 • De instructeur zorgt voor een goede sfeer en grijpt bij pest gedrag onmiddellijk in.
 • De instructeur laat de attractie nooit onbeheerd achter zolang deze opgeblazen is.
 • De instructeur is duidelijk zichtbaar voor de deelnemers.  
Bij elke attractie die wij verhuren zullen wij deze visueel keuren nadat deze op een evenement is geweest. Zitten er geen scheuren in of naden los? Is deze schoon en verhuurbaar voor een volgende keer? Het is belangrijk dat een attractie op een juiste, veilige manier wordt mee gegeven zodat er geen problemen komen. De veiligheid van onze deelnemers staat boven alles en wij zouden het vervelend vinden als wij erachter komen dat er iets kapot is aan een attractie. Sommige problemen kunnen wij ter plekke oplossen en soms ook niet, dus doen wij er alles aan dat dit niet gebeurt.

ALGEMENE VEILIGHEIDSINSTRUCTIES BIJ ATTRACTIEVERHUUR TIMTOM

 • Het gebruik van onze attracties is alleen toegestaan onder toezicht van een persoon ouder dan 18 jaar.
 • De toezichthouder moet geïnstrueerd zijn en als zodanig herkenbaar zijn.
 • Het is niet toegestaan om
  - Gebruik te maken van (zonne)brillen, sieraden, scherpe- en hete voorwerpen.
  - Gebruik te maken van etenswaren en drinken op de attracties.
  - Te worstelen of elkaar te duwen op de stormbanen of springkussens.
  - Te roken of onder invloed te zijn tijdens het gebruik van onze attracties
De volgende regels gelden ook bij attractieverhuur TimTom:
 • Bij een windkracht hoger dan 5 (op de schaal van Beaufort) mag er geen gebruik gemaakt worden van onze opblaasbare attracties en dient de attractie te worden afgebroken.
 • Bij stroomuitval of een storing aan de ventilatoren mogen de attracties niet gebruikt worden.
 • Indien een attractie druk begint te verliezen moeten alle gebruikers de attractie direct verlaten.
 • Het is niet toegestaan op de wanden te klimmen. 

Meer blogs

Een reactie toevoegen