Veiligheid gaat voor alles • Attractieverhuur TimTom

donderdag 6 januari 2022 door Martijn Meijer

Als je een springkussen, een stormbaan of een andere opblaasbare attractie wilt huren ben je bij attractieverhuur TimTom op het juiste adres. Via de email of website kun je zo een offerte aanvragen voor datgeen wat jij nodig hebt om jouw evenement tot een succes te maken. De instructeurs van TimTom komen op de dag van het evenement aan en zorgen dat alles klaar wordt gezet, zodat de deelnemers veilig de attractie(s) op kunnen. Maar er gebeurt veel meer dan alleen het vervoer en het opzetten op het evenement.

Veiligheid gaat voor alles en al onze attracties worden periodiek gekeurd en voldoen aan alle eisen van Warenwetbesluit Attractie- en speeltoestellen. De veiligheid van onze attracties zullen wij onder een aantal sub kopjes onderverdelen.

Certificaten en keuringen van onze attracties

Wij van attractieverhuur TimTom, hebben als verhuurder de verplichting om de attracties die wij leveren te voorzien van certificaten en keuringen die noodzakelijk zijn. Al onze attracties bezitten ook een certificaat en worden periodiek geïnspecteerd. Daarnaast hebben onze attracties die aangedreven worden door een motor (bijvoorbeeld onze bungee trampoline, rodeo stier en dizzy spin) een uniek RAS nummer. Een RAS nummer is een Register Attractietoestellen en speeltoestellen. Gemeenten kunnen via dit RAS nummers controleren of een attractie is goedgekeurd.

Luchtkussens en springkussens zijn opgeblazen luchtobjecten, waar kinderen op gaan spelen/ springen. Deze springkussens hebben een type certificaat en een gebruikershandleiding. Deze krijgt u mee van ons als u deze huurt.

Sommige luchtobjecten, zoals een bumperbal of een waterbal worden onder het kopje sport en spel ondergebracht. Hier hoeft geen certificaat voor aanwezig te zijn, maar wij hebben hier wel een handleiding voor. Indien je deze attracties huurt raden we je aan de handleiding op te volgen.

Elektronische apparaten, zoals blowers en haspels kunnen wij zelf keuren volgens de juiste norm, de norm NEN3140.

Als huurder hoeven jullie je bij attractieverhuur TimTom niet druk te maken over certificaten, keuringen of gebruikshandelingen. Als je bij attractieverhuur TimTom een attractie huurt, weet je dat dit klopt.

Attracties verankeren

Het verankeren van een attractie op een buitenlocatie is verplicht. Dit kan gedaan worden door:

 • Ondergrond gras - met grondankers, in de grond.
 • Ondergrond beton/steen - met watertanks/ betonblokken.

Daarnaast werken wij ook met andere hulpmiddelen, die wij kunnen gebruiken om de attractie op de juiste manier te verankeren. Wij bespreken altijd met de huurder vooraf de mogelijkheden om tot een juist verankeringsplan te komen. Wij geven jullie hierin graag advies via de mail/ telefonisch contact.

Veiligheidsmatten

Indien het luchtkussen op een verharde ondergrond staat, is het noodzakelijk dat de attractie wordt voorzien van veiligheidsmatten rondom de in/uitgang van desbetreffende attractie.

Begeleiding van onze attracties

Onze instructeurs leiden wij jaarlijks op om op de juiste wijze toezicht te houden bij de diverse attracties. Het begeleiden van een klimwand of bungee trampoline vergt meer ervaring van onze instructeurs dan bij bijvoorbeeld een springkussen. Toch verwachten wij van iedereen het onderstaande:

 • De handleiding van desbetreffende attractie is duidelijk. De instructeur weet de werking en de plaatsing van de attractie.
 • De instructeur kan de deelnemers veilig begeleiden.
 • De instructeur zorgt voor de dezelfde leeftijd verdeling op de attractie.
 • De instructeur begeleidt de attractie actief, dus niet zittend of leunen.
 • De instructeur controleert op hardheid van de attractie en de luchtpomp.
 • De instructeur controleert het kussen visueel ieder half uur.
 • De instructeur zorgt voor een goede sfeer en grijpt bij pest gedrag onmiddellijk in.
 • De instructeur laat de attractie nooit onbeheerd achter zolang deze opgeblazen is.
 • De instructeur is duidelijk zichtbaar voor de deelnemers.  

Bij elke attractie die wij verhuren zullen wij deze visueel keuren nadat deze op een evenement is geweest. Zitten er geen scheuren in of naden los? Is deze schoon en verhuurbaar voor een volgende keer? Het is belangrijk dat een attractie op een juiste, veilige manier wordt mee gegeven zodat er geen problemen komen. De veiligheid van onze deelnemers staat boven alles en wij zouden het vervelend vinden als wij erachter komen dat er iets kapot is aan een attractie. Sommige problemen kunnen wij ter plekke oplossen en soms ook niet, dus doen wij er alles aan dat dit niet gebeurt.

Algemene veiligheidsinstructies bij attractieverhuur TimTom

 1. Het gebruik van onze attracties is alleen toegestaan onder toezicht van een persoon ouder dan 18 jaar.
 2. De toezichthouder moet geïnstrueerd zijn en als zodanig herkenbaar zijn.
 3. De minimale lengte van de gebruikers is 1,20 meter.
 4. Het is niet toegestaan om
  • Gebruik te maken van (zonne)brillen, sieraden, scherpe- en hete voorwerpen.
  • Gebruik te maken van etenswaren en drinken op de attracties.
  • Te worstelen of elkaar te duwen op de stormbanen of springkussens.
  • Te roken of onder invloed te zijn tijdens het gebruik van onze attracties

De volgende regels gelden ook bij attractieverhuur TimTom:

 1. Bij een windkracht hoger dan 5 (op de schaal van Beaufort) mag er geen gebruik gemaakt worden van onze opblaasbare attracties en dient de attractie te worden afgebroken.
 2. Bij stroomuitval of een storing aan de ventilatoren mogen de attracties niet gebruikt worden.
 3. Indien een attractie druk begint te verliezen moeten alle gebruikers de attractie direct verlaten.
 4. Het is niet toegestaan op de wanden te klimmen.

Over de auteur

Meer blogs

Een reactie toevoegen